Solutie MTP/MPO

Solutia MTP/MPO

 

Din dorinta de a atinge viteze de transfer tot mai mari dar si de a reduce numarul si dimensiunile cablurilor instalate in centrele de date a luat nastere solutia MTP/MPO. Aceasta solutie se evidentiaza prin cresterea numarului de fibre optice instalate in interiorul aceluiasi conector. Acest lucru duce la o crestere cu pana la 35% a densitatii numarului de fibre instalate in acelasi spatiu dar si o reducere a timpului de instalare cu pana la 75%.

Solutia cu conectori MTP/MPO de la AFL Hyperscale va ofera o gama variata de produse premium pentru protocoale de transmitere a datelor cu rate de transfer de 40 Gb/s si 100 Gb/s.

Va punem la dispozitie o varietate de produse pasive necesare implementarii unei retele MTP/MPO dar si produse si echipamente necesare mentinerii mentenantei retelei.

 

Conectorii MTP/MPO

Un conector MTP/MPO se evidentiaza prin numarul de fibre optice. In prezent cei mai comuni conectori MTP/MPO au 12 fibre dispuse liniar (a), dar cerintele din piata au dus la aparitia conectorilor cu 24 de fibre dispuse pe doua randuri paralele in interiorul aceleiasi ferule (b).

 

 

 

Constructiv conectorii MTP/MPO se gasesc in doua variante: conectori tata si conectori mama. Conectorii tata sunt dotati cu 2 pini de aliniere, iar cei de tip mama sunt prevazuti cu 2 gauri. Indiferent de tip, orice conector MTP/MPO are un pin de ghidare, iar pe una din lateralele conectorului se gaseste un marcaj distinct care indica locul de unde incepe numerotarea fibrelor optice.

Din punct de vedere al polisarii se gasesc conectori atat in varianta UPC cat si APC cu un unghi de 8˚.

Calitatea premium a conectorilor MPO de la AFL Hyperscale este datorata ferulelor MT de la Fujikura care intrunesc cele mai inalte standarde de calitate. Au fost redesenati si pinii de aliniere astfel incat riscul deteriorarii conectorilor in momentul conectarii este redus. O buna imperechere a conectorilor MPO AFL Hyperscale este datorata si ferulei care este mobila in interiorul conectorului.

Conectorii MPO AFL Hyperscale sunt compatibili cu orice retea existenta care respecta standardele IEC-61754-7 si TIA/EIA-604-5 (FOCIS-5).

 

Conectori pentru testarea echipamentelor active

Acesti conectori fac o bucla intre fibrele optice folosite pentru transmisie TX cu cele folosite pentru receptie RX. Astfel se poate testa functionalitatea QSFP-urilor sau a unor segmente de retea.

 

Adaptori MTP/MPO

Adaptorul pentru conectori MTP/MPO este folosit pentru imperecherea unui conector tata cu un conector mama. Principala sa caracteristica este santul de ghidaj. Acesta poate sa fie pe aceeasi parte in ambele capete ale conectorului sau poate sa fie dispus opus la un capat fata de celalalt.

Corpul adaptorului este fabricat din polyetherimida ce ii ofera o rezistenta mecanica mare avand o durata de viata de pana la 500 de conectari. Este de dimensiunea unui adaptor SC simplu si poate sa fie cu sau fara urechi de prindere pe panou. Se gasesc in diferite culori in functie de tipul fibrei sau al polisarii conectorului pentru care este destinat, respectand codul culorilor pentru fibra optica.

 

Cabluri MTP/MPO 

MTP/MPO acopera toata gama de fibre optice, conectorii putand fi montati atat pe cabluri monomod OS1, OS2 cat si multimod OM1, OM2, OM3 si OM4.

Cablurile pot fi cu conectori MTP/MPO la amble capete sau hibride. Cele hibride fac tranzitia de la conectorul MTP/MPO la conectori LC sau SC.

 

Polaritatea cablurilor MTP/MPO

Polaritatea unui cablu MTP/MPO se refera la ordinea fibrelor optice din cei doi conectori montati pe cablu. Exitata 3 tipuri de polaritatea in functie de aplicatie cablurile fiind cunoscute sub denumirea de cabluri de tip A, tip B, sau tip C.

  • Cablu cu polaritate de tip A – este cunoscut si sub denumirea de cablu drept. In acest tip de cablu ordinea fibrelor optice din conectorul A este identica cu cea din conectorul B.
  • Cablu cu polaritate de tip B – in acest tip de cablu ordinea fibrelor optice din conectorul A este inversa fata de conectorul B.
  • Cablu cu polaritate de tip C – in acest tip de cablu fibrele sunt grupate doua cate doua in perechi.

 

Patch panel-uri si casete modulare MTP/MPO

Tranzitia de la conectorii MTP/MPO la conectorii clasici este realizata cu ajutrul unor casete modulare. Acestea se gasesc in diverse variante, sunt preinstalate cu conectori LC sau SC si pot avea una sau mai multe iesiri MTP/MPO.

Casetele se pot monta in patch paneluri de 19” de la 1U pana la 3U sau pot fi montate si independent cu ajutorul unor suporti pentru 0U. Fiind modulare se pot implementa rapid in infrastructura unui centru de date, permit reconfigurarea retelei, se pot adauga sau schimba cu usurinta.

 

Solutii de curatare MTP/MPO

Ca orice conector de fibra optica si MTP/MPO trebuie curatat inainte de conectare. Acest lucru ofera o durata mai mare de viata a conectorului si creste performantele acestuia.

Producatorii au adaptat solutiile existente la forma si dimensiunile noilor conectori. Cele mai folosite produse sunt casetele si creioanele de curatare.

Casetele sunt folosite pentru curatarea conectorilor mama si tata in timp ce creioanele de curatare, permit curatarea conectorilor mama si tata si al celor montati in adaptoare.

 

Solutii de inspectie si testare MTP/MPO

AFL si-a adaptat aparatele pentru conectorii MTP/MPO astfel incat dumneavoastra sa puteti inspecta si testa acest tip de conectori.

  • Microscop digital inspectie conectori – FOCIS Lightning;
  • Selector de canal;
  • Identificator vizual de defecte AFL MT Tracer;

De la Softing va punem la dispozitie adaptoare de power metru si sursa de lumina pentru WireXpert 4500 cu care puteti masura atenuarea conectorilor si a cablurilor si determina polaritatea cablurilor.

Descopera soluțiile AFL & Fujikura pentru Data Centere