Solutie Data Centere

Cum sa raspunzi la provocările din centrele de date moderne?

Volumul de date care circulă prin centrele de date din toată lumea continuă să crească de la an la an, iar noile tehnologii precum cloud computing, 5G și inteligență artificială pun presiune pe latențele maxime admise forțând managerii de rețea să regândească modul în care pot rămâne cu un pas înaintea schimbărilor.

 

În mod tradițional, operatorii de rețelele au avut 4 direcții principale prin intermediul cărora să satisfacă nevoia constantă de creștere a ratelor de transfer și reducere a latențelor:

  • Reducerea pierderilor circuitului
  • Reducerea lungimii circuitului
  • Creșterea vitezei semnalului
  • Creșterea numărului de circuite

Dintre cele 4 direcții de mai sus, în ultimii ani accentul s-a pus pe creșterea numărului de circuite/fibre optice instalate.

 

Motivația din spatele acestei tendințe stă în nevoia de paralelizare a fluxurilor de date în vederea creșterii ratei totale de transfer. Dacă în trecut, pentru creșterea lățimii de bandă era nevoie doar de înlocuirea echipamentelor active, odată ce s-a trecut de 10Gbps, limitările fizice ale dispozitivelor active fac ca această abordare să nu mai fie economică. Rezultatul este prezentat în tabelul de mai jos.

Această schimbare a modului în care echipamentele optice sunt conectate a făcut ca numărul de fibre instalate să fie de 10, sau chiar 20 de ori mai mare, și a dus la apariția a două noi provocări: implementarea rapidă a unei astfel de rețele și distribuția eficientă a cantității imense de fibră către switch-uri și servere.

Răspunsul la aceste provocări a fost creșterea densității fibrelor optice din cabluri și conectori prin folosirea unor inovații precum fibra panglică de tip pânză de păianjen și reducerea grosimii stratului protector din acrilat la 200 µm.

Pe lângă densitatea mărită, cablurile cu fibră panglică pot fi pregătite și joncționate mult mai rapid decât cablurile optice convenționale, rezultatul fiind timpi reduși de instalare, costuri mai mici cu forța de muncă și remedierea rapidă a deranjamentelor.

Toate aceste avantaje sunt însă posibile doar cu ajutorul unor echipamente dedicate. Noua generație de splicere și accesorii pentru fibra panglică de la Fujikura are la baza peste 40 de ani de experiență și este adaptată la cele mai noi cerințe ale operatorilor și instalatorilor de fibră optică.

În prezent sunt disponibile 4 modele: 41R și 90R4 sunt destinate rețelelor de mici dimensiuni bazate pe panglici cu 4 fibre, 90R12 este compatibil cu panglici convenționale de 12 fibre, iar 90R16 este un model lansat recent ca răspuns la noile panglici și conectori MPO cu 16 fibre.

 

O particularitate a joncționării fibrelor panglică este necesitatea folosirii unui dezizolator termic, care înmoaie stratul de acrilat și facilitează îndepărtarea acestuia. Oferta de aparate de sudură de la Fujikura este completată de astfel de dezizolatoare termice, dar și de cleavere inteligente care se conectează la splicer prin Bluetooth pentru sincronizarea parametrilor de operare.

Dezizolatorul RS03 produs de Fujikura este compatibil cu fibrele optice cu diametrul învelișului de protecție cuprins între 200 și 400μm, iar lungimea maximă care poate fi dezizolată este de 35mm. Timpul de încălzire la temperatura standard de 100℃ este de numai 3s în modul normal, sau 5s în modul economic. Pe lângă conectarea la splicer, dezizolatorul se poate conecta și la telefoane inteligente cu ajutorul aplicației mobile Splice+.

Nu în ultimul rând, toate splicerele pentru fibră panglică vin cu funcția ABM (Active Blade Management) pentru rotirea automată a lamei cleaverului CT50 atunci când aceasta s-a uzat, lucru deosebit de important atunci când sunt tăiate până la 16 fibre odată.

În încheiere, fie că aveți deja experiență cu fibra panglică sau sunteți la început de drum în acest domeniu, suntem încrezători că împreună cu Fujikura avem soluția potrivită pentru dumneavoastră în aceste timpuri pline de schimbare!

Descopera soluțiile AFL & Fujikura pentru Data Centere

Pentru orice detalii tehnice sau informatii suplimentare, va stam cu placere la dispozitie.

» Solicita o oferta personalizata