Ce este tragerea cablului?
Tragerea cablului reprezinta mutarea unor portiuni de cablu dintr-un loc in altul cu scopul de a instala o conexiune de un anumit tip intre diverse zone.
Tipuri de tragere
Nu toate tragerile de cablu sunt identice. Exista cateva procese diferite care ar putea fi descrise cu expresia „tragerea cablului”, pe care le-am grupat in urmatoarele categorii:
1. Instalarea in canalizatie
Cand instalati diferite tipuri de cabluri este adesea necesar sa treceți noile cabluri printr-o conducta. Exista trei moduri principale pentru a realiza acest lucru, dar in majoritatea cazurilor este necesara introducerea unui fir de tragere.
Moduri de instalare in canalizație
Tragerea manuala se realizeaza utilizand un tragator si accesorii pentru ancorat cablul.
In prima faza se impinge sufa de la tragatorul in canalizatie pana la urmatoarea camereta sau camin. In faza secundara cablul este ancorat de tragator cu ajutorul unui ciorap de tragere si a unei catarame și tras pana la destinatie.
Din punct de vedere al costului cu echipamentele, acest tip de instalare este cel mai ieftin, dar timpul de instalare este mare, efortul fizic este intens, iar lungimea instalata a sectiunilor de cablu este mica, maxim 300m.
Acest mod de instalare este o alternativa mult mai rapida la tragerea manuala si este recomandata pentru instalarea de segmente lungi de cablu de fibra optica 0,3-1 km sau pentru instalarea cablurilor electrice care sunt mai grele decat cele de telecomunicatii.
B1. Cea mai populara metoda de tragere mecanizata consta in utilizarea unui compresor cu un sistem de introducere a firului de tragere in conducta si un vinchi pentru tractarea cablului.
Faza 1
In prima faza, sufa de tragere este introdusa cu ajutorul aerului comprimat generat de un compresor. Capatul sufei este ancorat de o parasuta, iar capatul conductei este sigilat de un pistol care are si rol de injectare a aerului comprimat si permite trecerea sufei fara sa piarda mult debit de aer. Parasuta va fi impinsa de aerul din tub pana la capatul opus al canalizatiei.
Faza 2
In faza 2, dupa ce parasuta cu sufa iese la celalalt capat al canalizatiei, sufa va fi atasata de cablul pe care doriti sa il instalati, cu ajutorul unui ciorap de tragere si a unui dispozitiv antirasucire. Cablul va fi tractat de un vinci cu cabestan si adus la capatul canalizatiei.
Principalul dezavantaj al acestei metode este costul mai mare al echipamentelor in comparatie cu metoda de tragere manuala, dar necesita mult mai putine persoane.
B2. Alta metoda de tragere mecanizata este una relativ noua si care consta in utilizarea unui tragator si a unei masini actionate hidraulic, Fremco DuctRod RAPID.
Aceasta masina a fost proiectata sa impinga si sa scoata tragatorul de pe conducta aplicand o forta maxima de 200 kg.
Comparand cu prima metoda de tragere mecanizata, aceasta metoda are ca si avantaj costul mai mic al echipamentelor, iar dezavantajul este lungimea mai mica a sectiunilor de cablu instalate.
Pentru a proiecta si implementa cu usurinta instalarea cablului in canalizatie Polywater a dezvoltat software-ul Pull-Planner™ 4.0. Acest produs impreuna cu lubrifianti ajuta la reducerea fortei de frecare si implicit la cresterea distantei maxime pe care se poate instala un segment de cablu.
2. Instalarea in pat de cablu
Acest tip de suport pentru cabluri este o structura deschisa, ignifuga, in forma de jgheab, realizata din diverse materiale si utilizata pentru cabluri si cablari in interiorul cladirilor si a instalatiilor industriale exterioare.
Paturile pentru cabluri din spațiile rezidențiale și administrative sunt utilizate în principal pentru așezarea retelei electrice si a retelei de telecomuniactii in mod închis: in spatele peretilor, tavanelor suspendate sau podelelor inaltate.
Prin design, tavile pot fi solide, perforate, tip scara si sarma.
Cablurile sunt de obicei asezate, dar pot fi si instalate si prin tragere, caz in care este nevoie de diverse accesorii: ghidaje cablu, ciorapi cablu, tragator.
Fiind usor de accesat si fara capac, patul de cablu faciliteaza instalarea ulteriora a unuia sau a mai multor cabluri.
4. Instalarea cablurilor in sant sau cu ajutorul plugului vibrator
Instalarea cablurilor direct in sant se face, unde terenul permite, deruland cablul de pe un tambur care se afla pe o remorca. Daca nu se poate deplasa o remorca pe langa sant, este nevoie sa fie tras manual sau motorizat. Pentru cablurile grele este recomandat sa se utilizeze role pentru sustinere cu scopul de a reduce semificativ frecarea si astfel sa se evite deteriorarea cablului.
Comparand cu metoda plugului vibrator avem urmatoarele concluzii:
Avantaje:
- Cost mai mic al echipamentului
- Operatia de sapare este separata de plasarea cablului
- Control mai bun al adâncimii
- Risc mai mic de a deteriora utilitatile subterane
- Ofera posibilitatea de a plasa conducte in acelasi timp
Dezavantaje:
- Rata mai mica de așezare a cablurilor decat in cazul plugului
- Nu este potrivit pentru toate conditiile de sol și teren
In general, cea mai dorita si economica metoda de amplasare a cablurilor in zonele deschise sau rurale este plugul vibrator. In aceste medii sunt mai putine obstacole care sa impiedice progresul utilajului de arat.
Comparand cu metoda de instalare a cablurilor direct in sant avem urmatoarele concluzii:
Avantaje:
- Viteza mai mare de instalare in spatiile deschise
- Mai putine perturbări ale solului decât pot fi cauzate de șanțuri
Dezavantaje:
- Dimensiuni mari și costuri ridicate ale echipamentelor
- Necesită operatori calificati pentru echipamente , supravegherea calități lucrarii și echipamentele sa functioneze in parametri normali
- Nu poate fi utilizat pentru toate condițiile de sol și teren
- Posibilitatea de a deteriora cablurile sau utilitatile subterane
Pentru orice detalii tehnice sau informatii suplimentare, va stam cu placere la dispozitie.