Cursuri: Jonctor Fibra Optica & Masuratori pe fibra optica

Cursuri de specializare - autorizate ANC


Pe parcursul a 10 ani de experienta in domeniul telecomunicatiilor prin fibra optica, am observat nevoia de instruire si perfectionare ca o necesitate in dezvoltarea pietei telecom din Romania. Astfel, in 2015, am initiat organizarea cursurilor in domeniul jonctionarii si testarii fibrei optice. Din dorinta de a oferi mai mult si in baza feedback-ului primit de la cursantii nostri am dezvoltat un nou curs, acum autorizat ANC, pe care il consideram mult mai complet, mai interactiv si de inalta calitate.

Acest curs a fost conceput printr-o stransa colaborare intre colegii nostri, ing. Catalin Danila si ing. Bogdan Cojocaru si lector univ. dr. ing. Sorin Popa, de la catedra de Electronica si Telecomunicatii a Universitatii Oradea.

Prin curriculumul ales si activitatile practice incluse, am creat un curs la standarde internationale, in urma caruia veti dobandi un set solid de cunostinte teoretice si abilitati practice care sa va ajute cu adevarat in desfasurarea activitatii profesionale de zi cu zi.

Cu un personal didactic foarte bine pregatit, format din ingineri specializati la centrele de instruire ale unor companii de prestigiu (AFL, Fujikura), si cu un laborator dotat cu ultimele tehnologii si o gama variata de echipamente, va oferim ocazia sa invatati de la cei mai buni si sa lucrati efectiv cu aparatele de masura si cu cele de jonctionat in scenarii cat mai apropiate de cele intalnite pe teren.

Durata cursului

In functie de modulul ales cursul dureaza 6, 9 sau 15 zile si se adreseaza atat celor care sunt la inceput de drum in acest domeniu (incepatori) cat si celor cu experienta, care doresc obtinerea certificatului de calificare emis de ANC. Aria de aplicabilitate a cursului este centrata pe instalarea, jonctionarea, testarea cablurilor cu fibra optica si remedierea problemelor intalnite, insa cursul trateaza si aspecte legate de proiectare si reconfigurarea retelor cu fibra optica.

Structura curs

1. Teoria - un „rau” necesar

Stim ca nimanui nu ii place prea multa teorie, insa aceasta constituie fundatia peste care construim toate abilitatiile practice. In plus, teoria este cu atat mai importanta intr-un domeniu precum cel al fibrei optice, unde o serie de caracteristici ii confera un grad mare particularitate, lucru ce face de multe ori trecerea de la un alt domeniu mai dificila.

Pentru o absorbtie cat mai usoara, partea teoretica este impartita in trei categorii: notiuni de baza, scule si echipamente si proceduri. Prezentarea lor se face etapizat, categoria precendenta servind drept baza pentru urmatoarea.

2. Activitatile practice

Una dintre provocarile oricarui curs de aceasta natura o reprezinta recreearea activitatilor practice pe care un jonctor de fibra optica le realizeaza zi de zi. Cand am gandit acest curs, telul principal legat de partea practica a fost sa facem tot posibilul ca sa lasam cat mai putine lucruri pe seama imaginatiei cursantilor si sa exemplificam concret operatiile uzuale ce stau la baza meseriei de jonctor.

Asadar, am gandit un scenariu in care fiecare cursant este pus in postura unui jonctor ce trebuie sa intregeasca o retea de fibra optica, iar pentru a finaliza cu succes aceasta actiune, trebuie sa parcurga o succesiune de pasi...

Pentru inceput cablurile trebuie aduse si fixate in locurile unde se vor jonctiona, apoi urmeaza realizarea unor jonctiuni intr-un enclojer de exterior si, in final, sudura pigtalurilor in patchpanel sau cutie terminala.

Pentru jonctiuni se vor folosi atat aparate de sudura cat si suduri mecanice.

Odata intregita reteaua se va trece la inspectia si curatarea conectorilor, urmata de masurarea atenuarii cu sursa de lumina si powermetrul optic. Complementar masurarii atenuarii cu sursa si powermetru, aceleasi tronsoane jonctionate se vor testa bidirectional cu OTDR-ul, fiind idenfiticate si localizate si eventualele probleme.

Dupa remedierea problemelor, ultima etapa consta in crearea de rapoarte pe baza masuratorilor realizate.

***

Cursul se va incheia cu un test grila in care se stabileste nivelul de cunostiinte dobandite si o proba practica ce consta in evaluarea lucrarilor practice realizate pe durata cursului.

La sfarsitul cursului veti primi o diploma oficiala recunoscuta pe plan intern de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, Ministerul Educatiei Nationale, iar pe plan extern, de toate tarile membre ale Uniunii Europene.

In sprijinul activitatilor practice sala de curs contine urmatoarele dotari:

 • 4 bancuri de lucru dotate cu splicer, cleaver si sculele necesare pentru jonctionarea fibrei optice
 • 8,5 kilometri de cabluri cu fibra optica de diferite tipuri
 • Diferite tipuri de cutii de jonctiune, patchpanel-uri si conectica aferenta
 • OTDR-uri SM, PON si MM
 • Microscoape digitale pentru conectori
 • Powermetre si surse de lumina
 • Soft de simulare OTDR si retele de fibra optica
 • Macheta retea punct la punct insumand peste 115km de fibra optica
 • Macheta retea PON cu filtre WDM si pana la trei etaje de divizare


Brandurile de echipamente si produse pe care le utilizam la partea practica:
Reduceri de grup acordate pentru participantii care vin impreuna cu doi sau mai multi colegi/prieteni:
» Pentru 3 persoane participante la curs se acorda o reducere de 5%:
» Pentru 5 persoane participante la curs se acorda o reducere de 10%;
» Pentru 10 persoane participante la curs se acorda o reducere de 15%;

Formular de inscriere

Completati formularul de mai jos si veti fi contactat de un membru al echipei Tele Grup pentru a va rezerva un loc la curs si pentru a va oferi orice alte informatii suplimentare.

Acord privind prelucrarea datelor mele cu caracter personal transmise prin prezentul formular: Sunt de acordNu sunt de acord

Ce spun participantii despre acest curs:

 • Nicolae Capuseanu

  "TeleGrup este partenerul ideal pentru business-ul nostru, iar cursurile de sudor fibra optica si de folosire a OTDR-ului sunt de înalta calitate, personalul didactic este bine pregătit, iar echipamentele folosite in laborator sunt dintre cele mai moderne. Cursul este conceput pentru a acoperi o mare parte din situatiile ce pot fi intalnite pe teren. Recomand cu caldura aceste cursuri!"

  Nicolae Capuseanu
  Dynamic Distribution
 • Dragos Besleaga

  "Timpul a trecut foarte repede, atmosfera a fost foarte ok si nici nu stiu cum s-au scurs 3 zile. Personal am fost foarte multumit atat de modul de prezentare cat si de notiunile expuse. Considera din partea mea un A+ ca feedback."

  Dragos Besleaga
  Start Bit Net
 • Bogdan Forcos

  "Un curs prezentat cu mai mult decat profesionalism si calm, cu informatii destul de utile si actualizate tinand cont de ultimele tehnologii, plecand acasa cu ultimele noutati."

  Bogdan Forcos
  NXDATA
 • Alin Brailoiu

  "Mi-a placut modul de prezentare, cum au fost abordate probleme din punct de vedere si practic."

  Alin Brailoiu
 • Valentin Marin

  "Mi-a placut predarea, profesorul. (Stil de predare, acelasi limbaj)"

  Valentin Marin
  Santierul Naval Damen Galati
 • Costel Stoica

  "Un curs foarte bun cu informatii utile, comprimate, interactiv."

  Costel Stoica
  DAMEN Galati
 • Golescu Marin

  "Claritate in explicatii, rabdarea profesorului, informatii concrete (fara material inutil). Recomand acest curs!"

  Golescu Marin
  Mac Media Alarm SRL
 • Orpis Marius

  "Informatiile au fost transmise corect."

  Orpis Marius
  Secunet

Scrie opinia ta despre acest curs:

Acord privind prelucrarea datelor mele cu caracter personal transmise prin prezentul formular: Sunt de acordNu sunt de acord