Cleaning & Inspection Solution

Solutia inspectie si curatare conectori optici

Retelele de fibra optica sunt tot mai frecvent utilizate in institutiile guvernamentale si militare dar si in diverse aplicatiile industriale. 

Această extindere a rețelelor de fibră optică, asociata cu nevoia de o latime de banda mai mare , fac din simpla inspectie a fetelor ferulelor conectorilor de fibra optica un proces crucial care nu trebuie neglijat. Conectorii optici curati sunt primordiali in furnizarea unei infrastructuri de fibra optice fiabila si performanta.

O particula de praf sau orice corp strain aflat in zonele critice ale fetei ferulei poate cauza cresterea  atenuarii de insertie si de reflexie, iar dupa mai multe conectari distrugerea conectorului. In transmisiunile de mare putere, substanta contaminanta arde si se lipeste de fibra optica din conector, necesitand intreruperea comunicatiei si inlocuirea conectorului optic. Cauza contaminarii este de obicei manevrarea gresita a conectorului in timpul testarii si a instalarii sau  lipsa de pregatire a personalului care lucreaza cu acest produse.

Ingineri si tehnicieni nu au cum sa stie daca fata conectorului este curata sau nu. Pentru a verifica starea fetei conectorului trebuie sa utilizeze un microscop dedicat. Inainte de fiecare conectare conectorul optic trebuie inspectat si in caz ca rezultatul inspectiei este Fail, conectorul trebuie curatat. Intodeauna conectori trebuie inspectati, curatati si inspectati iar inainte de conectare.

Conform unui studiu efectuat de catre NTT- Advanced Technology, 98% dintre instalatori si 80% dintre proprietarii de retele de fibra optica au raportat contaminarea conectorilor optici ca fiind cel mai frecvent defect aparut in retea.

     

Conector monomod curat

Conector contaminat cu praf

Conector contaminat cu grasime

                                                   Schema inspectie curatare conectori optici

Inspectie

Microscoapele digitale pentru inspectia fetelor conectorilor optici permit tehnicienilor sau altor persoane abilitate sa efectueze verificarea eficientei procesului de curatare a fetelor conectorilor.

Microscoapele digitale utilizeaza un sensor video pentru a proteja ochiul de semnalul luminos din fibra si pentru a reda imagini cu rezolutie ridicata.

Aceste echipamente se utilizeaza pentru verificarea de tip Pass-Fail conform standardului IEC 61300-3-35, permitand certificarea starii de curatenie a conectorului si elimina subiectivitatea pentru a asigura performata optima a conectorului.

Standardul IEC 61300‐3‐35

Cele mai populare modele sunt:

Modelul DFS1 produs de AFL este un microscop ergonomic destinat inspectiei vizuale a conectorilor si adaptoarelor de fibra optica. Imaginile sunt capturate de catre senzorul intern si transmise prin intermediul portului USB la unul din OTDR-urile M210/M710 sau pe ecranul calculatorului dumneavoastra.

FOCIS WiFi este un sistem de inspectie pentru conectori optici compus dintr-un microscop digital DFS1 si un adaptor WiFi ce permite conectarea la orice telefon sau tableta ce ruleaza Android sau iOS. Microscopul poate fi accesat de pe telefon prin intermediul aplicatiei FOCIS MOBILE, ce poate fi descarcata gratuit prin Google Play sau App Store. Aceasta aplicatie permite utilizatorilor sa stabileasca setari de sistem si sa foloseasca telefonul sau tableta pentru a vizualiza, salva si distribui imaginile capturate si rezultatele testelor.

AFL FOCIS FLEX este un microscop digital cu ecran incorporat si focalizare automata destinat inspectiei conectorilor optici. Prin apasarea unui singur buton FOCIS FLEX focalizeaza, captureaza si centreaza imaginea conectorului, afisand un rezultat de tip Pass/Fail in conformitate cu standardele IEC 61300-3-35 si AT&T TP-76461. Rezultatele inspectiei pot fi transferate prin Bluetooth catre un OTDR din gama FLX380, OFL280 sau FS200.

Curatare

Integritatea conectorului optic este cruciala pentru a asigura fiabilitatea retelei, de aceea retelele din present necesita practice corecte de curatare a conectorilor pentru a maximize performanta. Este demonstrat ca prezenta mizeriei pe fata conectorilor provoaca cresterea atenuarii de insertie si de reflexive care afecteaza negativ performanta. Mizeria poate cauza de asemenea distrugerea conectorului prin crearea de cratere si zgarieturi pe fata ferulei conectorului. Conectori optici curatati corect au o durata de viata mai mare si vi se reduc costurile cu intretinerea retelei.

Telegrup oferta o gama variata de produse profesionale usor de utilizat pentru curatarea conectorilor optici cu un raport pret/calitate excelent.

Produsele pentru curatarea conectorilor optici disponibile pe piata se pot imparti, dupa metoda de curatare, in 2 categorii:

  • Curatare uscata – fara a utiliza vreun sovent
  • Curatare umeda – utilizand solvent

In prima categorie, curatare uscata, se regasesc produse care sunt utilizate pentru indepartarea prafului si a grasimii. Aceste produse se utilizeaza pentru curatarea conectorilor de pe cablu sau care introdusi in adaptor.

Creionul One-click Cleaner (OCC) este un dispozitiv usor de utilizat destinat curatarii conectorilor de fibra optica de cablu sau de panou. Pentru curatare se insereaza OCC-ul in adaptor si se apasa pana cand se aude un “click”. OCC-ul foloseste forta de apasare pentru a avansa si roti o banda din material textil special conceput ce asigura o curatare eficienta si delicata. Deoarece se foloseste intotdeauna o portiune noua de material textile rezultatele sunt foarte bune de fiecare data.

Casetele din seria Cletop sunt ideale pentru curatarea unei varietati mari de conectori de fibra optica. Materialul textil folosit curata rapid si eficient, fiind o solutie sigura de curatat, fara a fi necesar alcool sau alti solvent toxici sau inflamabili. Orice Cletop se poate reincarca folosind o caseta ce permite pana la 400 de curatari. Principiul simplu de operate garanteaza o curatare rapida si usoara.

In a doua categorie, curatare umeda, sunt produse care sunt utilizate cu un solvent. Aceste produse sunt recomandate pentru a indeparta mizeria care s-a intarit pe fata conectorului sau pe mansonul ceramic pentru ghidaj din adaptor.

Betisoarele pentru curatat (ACT) sunt o solutie usoara si eficienta pentru curatarea conectorilor de fibra optica de panou (din adaptoare). Acestea sunt disponibile in diferite modele compatibile cu cei mai uzuali conectori optici folositi in telecomunicatii (ST, SC, FC, LC si MU) si aplicatii militare.

Acestea se utilizeaza impreuna cu FCC2 care este un spray ce contine o solutie de curatat pentru conectori de fibra optica. Solutia nu este inflamabila sau toxica si nu lasa reziduuri dupa uscare. FCC2 asigura o curatare excelenta a fetelor conectorilor optici, performantele obtinute fiind mult mai bune decat cele obtinute folosind alcool izopropilic.

Toate aceste produse se pot achizitiona si grupate in truse pentru curatare, dar inainte de a selecta setul de curatare, trebuie sa cunosteti urmatoarele detalii:

  • modelul conectorul ce trebuie curatat
  • tipul de contaminare la care a fost supus conectorul
  • locatia fizica a conectorilor in retea
  • numarul de conectori ce trebuie curatati in acest proiect
  • tipul mediului in care au fost instalati conectori
  • nivelul de calificare a tehnicienilor care vor curata conectori
  • care sunt cerintele producatorului pentru curatarea conectorilor echipamentului sau a sistemului, pentru a va pastra garantia produsului.